fbpx

Будинок загублений в горах

Сьогодні, ми хочемо запросити  вас в гості в один гірський будинок в штаті Вашингтон. Динамічний, гірський ландшафт долини Mathow повною мірою втілився в відкритих просторах нашого головного героя, дозволяючи господарям якнайкраще відчути єднання з цією прекрасною місцевістю.

Автори проекту Prentiss + Balance + Wickline Architects розмістили прямокутний будинок на схилі гори. Використання високих вікон на першому та другому поверхах, дозволило максимально відкрити вигляд на долину.

Великий виступ даху з південної сторони збалансовує композицію прямокутного будинку та опирається на сталеві опори, які в поєднанні з деревом утворюють сучасну, простору терасу для відпочинку.

Фото: Eirik Johnson

Структура опор даху утворює невимушений коридор, який веде до тераси.

Будинок, з одного боку, мав слугувати, як місце усамітнення та відпочинку для двох, а з іншого, забезпечувати хороше середовище для розваг та відпочинку великого кола друзів.

Відповіддю архітекторів на ці виклики стало комбіноване планування.

Фото: Eirik Johnson

Вхідна та розважальна групи – кухня, вітальня, обідня зона – були вільно розміщені на першому поверсі без поділу на кімнати. Таким чином архітектори намагалися створити атмосферу вільного переходу одного простору в інший, де високі вікна приймають на себе контекст середовища. В той час як приватний простір – спальня, бібліотека, ванна тощо, розмістилися на другому поверсі.

Фото: Eirik Johnson

Вдалий вибір матеріалів втілив продовження ланшафту в середині приміщення. Так, наприклад, бетонна заливна підлога нагадує землю схилу гори, в той час як деревяні вікна символічно продовжуть ліс, що оточує будинок. Сходи, що розмістилися вздовж вікон піднімають глядача над долиною, ще ширше відкриваючи перед ним всю мальовничість пейзажу.

Важливим рішенням архітекторів було використати відкриті перила сходів, які не блокоють вигляд з вікна.

Фото: Eirik Johnson

Широкий навіс даху, не тільки з точки зору композиції був тут дуже доречним, але й виконує сонцезахисну роль. Він влітку затіняє дві спальні, що розміщені на другому поверсі, а вікна впускають велику кількість непрямого, м’якого світла взимку.

Фото: Eirik Johnson

Розсувні двері в читальні дозволяють як усамітнитися в більш компактній кімнаті, так і “відкритися” для навколишнього світу.

Фото: Eirik Johnson

Цікавим елементом сірого, сайдингового фасаду з гофрованої сталі – є, оці оранжеві двері. Вони немов кидають виклик цілому будинку кажучи :”Ось я! Привіт!”.

Фото: Eirik Johnson

Окремо хочеться сказати про територію навколо будинку. Терасса з місцем для вогню є особливо затишною тут. Додатковий вихід з другого поверху прямує у пологий схил з хвойним лісом.

Фото: Eirik Johnson

І на останок, вечірнє світло в сутінках посеред лісу. Особливо, коли на дворі зима і навкруги холодно і безлюдно, теплий домашній вогник запрошує зігрітися, що погодьтеся, є тим підсвідомим розумінням дому.

Джерело: Dwell

Чи була ця стаття корисною для Вас? Ми будемо дуже вдячні за зворотній зв’язок.

Instagram