fbpx

Сучасна інтерпретація традиційного, ірландського котеджу The Rose Coast

В Атлантичній Канаді, краса диких троянд, що ростуть вздовж узбережжя, ховає в собі велике значення. Суворий клімат спричиняє ерозію грунтів, в той час, як троянди запобігають цьому.

Ландшафт контрастів, де зустрічається тендітність флори та сила стихії, надихнув Моніку Едейрі та Стівена Коппа, засновників Acre Architects, назвати цей проект “The Rose Coast” (в перекладі “Берег Троянд”)

Фото: Dwell

Власники помешкання Джеймі і Кейті, часто приїжджали на це узбережжя і мріяли збудувати власний будинок тут. Будучи корінними мешканцями цього регіону, пара має багату ірландську спадщину, яку вони хотіли втілити в дизайні. Залучивши до своїх задумів місцеве архітектурне бюро Acre Architects, на світ з’явилася ідея ферми, або амбару з кількох будинків з’єднаних в одне ціле. Приватний простір спалень було об’єднано в одному будинку, а простір загального вжитку – в іншому. Дві будівлі були з’єднані скляним коридором, з входом в будинок.

Уявляючи цей будинок як котедж для відпочинку, проектанти звернулися до трибу життя господарів. Це означало, що центром щоденного життя була сім’я, навколишній світ та спілкування з друзями, що вони підкреслили лаконічністю та відсутністю зайвого.

Фото: Dwell

З фронту будинок має кам’яний фасад, що справляє враження традиційності та певної захищеності. Місцевий кар’єрний камінь став центральним матеріалом в дизайні, адже асоціюється з традиційними ірландськими будинками, а також додає вагу, та текстуру об’єму. Інвестиції в місцевих професіоналів, були важливим пріоритетом, як для власників будинку, так і для архітекторів. Окрім потреби в прекрасному зовнішньому вигляді, вони усвідомлювали важливість підтримки місцевої економіки, а також потребу інвестувати в якісне будівництво, яке буде продовжуватися.

Досконало вписаний в контекст ландшафту лугів та сільськогосподарських угідь, будинок відрізняється своєю скромністю, простотою та приватністю.

Фото: Dwell

Рухаючись в глибину будинку, поступово відкривається об’єм, світло, та чудовий вигляд навколо.

“Коли ти проходиш крізь нього, тобі відкривається все навкруги”,- пояснює Едейр. Спочатку будинок стримує твій погляд, але згодом дозволяє оточенню вийти назовні.

Центральний коридор, або міст, виконує функцію не тільки сполучення двох частин зон котеджу, але й поєднує матеріали. З однієї сторони використовується натуральний кедровий сайдинг місцевого виробництва, що асоціює будинок з ангаром. З іншого боку – камінь, відрізняючи два об’єми.

Коридор, який починався з того, щоб з’єднати дві споруди, пройшов кілька етапів змін в процесі проектування. Збільшуючись, коридор перетворився портал в навколишній світ, який поєднує не тільки будинки, але й місцевість з інтер’єром. Уважний підхід до проектування, дозволив забезпечити функціональність прохідної зони, яка перетворилася в місце, де можна розслабитися, спостерігаючи за заходом сонця, чи їдальнею, де гомонять щирі та веселі розмови за вечерею.

Фото: Dwell

Ідея використання світла як матеріалу, є цетром у практиці Едейр і Коппа, що особливо відчутно в будинку The Rose Coast.

– Всі кажуть: “Ви використовуєте багато вікон.” Це справді так. Кожне вікно, чи то маленьке, чи велике – є надважливим”,- пояснює Копп.

– Не кожне вікно має бути великим, іноді ми потребуємо невеликого традиційного вікна, – додає Едейр.

Фото: Dwell

Едейр та Копп уважно вивчали кожний проєм в макеті. Випробовували, як світло проникає в приміщення, та вносили необхідні зміни. На задньому фасаді, вони створили приголомшливі вітрини симетричного склепіння. Пара фронтонів нагадує величезну скляну завісу з видимими поділками, щоб додати затишку і підтримати масштаб котеджу.

Фото: Dwell

Між передньою частиною будинку від дороги, та заднім фасадом зі сторони затоки, є помітна різниця в розмірах та кількості віконних проємів. Ви можете спостерігати, як проектанти розбили велике вікно на задньому фасаді рамами, щоб підкресллити структуру. В той час як вікна від дороги є невеликими, та мають певні асоціації старої архітектури, що надає будинку відповідного характеру.

Фото: Dwell

Дивлячись в майбутнє власники цього прекрасного будинку сподіваються, що їхній дім буде місцем, куди захочеться втекти, де можна перезавантажитися. Місцем де буде збиратися вся сім’я з онуками.

З архітектурної точки зору, Едейр та Копп намагалися обережно збалансувати структуру будинку з відчуттям, немов The Rose Coast завжди там був, але він також втілює майбутнє.


Джерело: Dwell

Instagram